Dotcomp 1048 Budapest, Tenkefürdő u 5.
(bejárat a Székelyszenttamás utca felől)
Telefon: 06-1/273-2424
Fax: 06-1/273-2429

HiMedia Q5 Pro (Q5Pro)

<HiMedia Q5 Pro (Q5Pro)

Gyári cikkszám:Q5Pro

Árukód:tar-hm-Q5Pro

Garanciaidő:1 év

Specifikáció

HD lejátszás
Igen
LAN
10/100/1000 Mbit/s
Külső eszköz csatlakoztatás
USB
Wifi
Beépített
Kártyaolvasó
SD
Távirányító
Igen
Kompozit
Video
Csatlakozó
HDMI, Stereo L/R Audió, USB, RJ-45 LAN
Szélesség
170 mm
Mélység
25.4 mm
Magasság
114 mm
Tömeg
1.1 kg

Részletes leírás

Tulajdonságok:

A Q5 Pro teljes Android 5.1.1-gyel érkezik jelenleg. Processzora a Huawei által gyártott HiSilicon HI3798C V200, négymagos ARM (Cortex A53), 64-bites, 2 GHz-es. A grafikai processzor egy Mali-T720 3 maggal. 2 GB DDR3 RAM és 8 GB-os belső flash memória áll a processzorok rendelkezésére. A Bluetooth (4.0+EDR) és a 802.11ac belső wifi szériatartozék! A profin megmunkált fém készülékház homokfúvott. A HDMI-kimenet 2.0a szabvány szerint készült, 3D és 4K/60 fps fájlok lejátszása sem okoz gondot, támogatja a HDCP 2.2 másolásvédelmet. A készülék bal oldalán található microSD/MMC-kártyaolvasó és 1 darab USB2.0 és 1 darab USB3.0 host port is, a jobb oldalán pedig egy újabb USB2.0 csatlakozó. A hátlapon 12V-os tápbemenet, HDMI, gigabites ethernet, kompozitvideó sztereó analóg RCA-kimenetekkel, optikai digitális hangkimenet kapott helyet (és egy rejtett RESET-gomb).

A készüléket az Imprex 2.0 PQ képjavító áramkör teszi alkalmassá minőségi házimozink forrásaként történő használatra. Az Imprex elektronikát és algoritmust a Dolby Laboratories és a Huawei (pontosabban a tulajdonában lévő HiSilicon) közösen fejlesztette. A cél egy olyan processzor megalkotása volt, amely a 4K-s set-top-boxok ideális alapja lehet, egyrészt a kiváló képminőség (HDR10 és Dolby Vision integrált támogatása), másrészt a másolásvédelmi, biztonsági megoldások (pl. hardveres vízjel) kezelése miatt, ami elengedhetetlen egy fizetős online TV-szolgáltató megnyeréséhez. Mindez kimondottan az Android platformhoz készült. Az Imprex 2.0 a Darbee és a VXP eljárásokhoz hasonló alternatíva, az első felhasználói vélemények szerint ezekkel teljesen fej-fej mellett teljesít. Nagyon-nagyon sok paraméter állítható azonban benne (pl. R/G/B/C/M/Y összetevők külön-külön), így könnyen lehet kifejezetten rossz képet is előidézni, ha valaki nem tudja, mivel mit befolyásol.

A Q5 Pro jelenleg támogatja az UHD Blu-ray szabvánnyal érkező HDR10 10-bites színmélységű 4K-s lejátszást (valamint a BT.2020 színteret), és bár a processzor integráltan tartalmazza, a szoftver (jelenleg?) NEM adott a Dolby Vision 12-bites színeinek menedzseléséhez. A HDR10-zel kompatibilis TV-k érkezése 2016 őszére, a Dolby Vision-t is kezelőké pedig 2017-ben várható – bár úgy tűnik most, hogy gyártónként eltérő lesz, hogy támogatják-e a Dolby-t. A HDR10-et előbb-utóbb bizonyosan mindenki fogja, hiszen már most is sok ilyen 4K-s Blu-ray lett bejelentve. Egyébként a színenként 10-bites megjelenítés lényegesen látványosabb képminőség-javulást okoz, mint a fullHD-ről 4K-ra váltás, hiszen hiába vannak egészen apró képpontjaim, ha egy színátmenetben az egymás melletti pixelek egyforma színűek lesznek (azaz eggyé válnak), mivel nincs lehetőség több hasonló árnyalat megjelenítésére. Így a következő hónapok és évek TV-s témája bizonyosan a HDR-kompatibilitás lesz.

Természetesen nincs gond a 23,976/24/30/50/60 Hz-es lejátszásokkal sem, ezek között automatikusan vált a film indításakor a Q5 Pro minden felbontás mellett. Az elsődleges médialejátszó alkalmazás – eddigi népszerűsége miatt – vélhetően továbbra is a KODI lesz – ha már Androidról van szó –, így lényeges, hogy ez a program megfelelően működjön a készüléken. A KODI az adott hardvert csak akkor tudja majd teljesen kihasználni, ha a fejlesztői már integrálták az ahhoz szükséges kódot. Ez gyakran hónapokat is igénybe vehet. A Q5 Pro új processzora, és főleg az Imprex 2.0 PQ engine sincs még támogatva a hivatalos KODI verzióban (2016 nyarán), ezeket csak a gyárilag telepített Media Center alkalmazás kezeli teljes körűen. Viszont a HiMedia úgynevezett KODI wapper alkalmazását telepítve megoldható, hogy a KODI csak a front-end legyen, azaz csak a kezelőfelületet biztosítsa, amikor elindul a lejátszás, már a Media Center appnak adja át a videót. Ez a párosítás tökéletesen működik, a felhasználó látszólag a KODI-ban mozizik (vagy hallgat éppen zenét), de a filmet mégis egy másik program dolgozza már fel, amiben az Imprex képjavítás és a 3D is hibátlan.

Tekintve, hogy androidról van szó, számtalan mobilos távvezérlő alkalmazás is létezik, csak a KODI-hoz több tucatot tölthetünk le. A HiMedia HiShare nevű ingyenes appja a Q5 Pro teljes képernyőjét képes a telefonunkra, tabletünkre tükrözni, így nem csak a telefont nyomkodva vezérelhető a lejátszó, de még az éppen futó film is látható a telefonon! De fordítva is működik a dolog, hiszen még iPhone-ról, Mac-ről is a Q5 Pro-ra küldhető a képernyő tartalma AirPlay-en keresztül. Természetesen a TV nélküli zenelejátszás is tökéletesen megoldott, és ezzel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy bár meglepően jó minőségű és zaj nélküli az analóg hangkimenet a Q5 Pro-n, nem csak koax és optikai kimenetére, de akár az egyik USB-portjára is köthetünk külső DAC-ot, mivel az Android rendszerszinten támogat USB-s külső hangkártyákat!

  • Támogatott színrendszerek: RGB444 8 és 12 bit, YCbCr444 8 és 12 bit, YCbCr422 8 és 12 bit, YCbCr420 8 és 12 bit
  • Támogatott videókodek: H.256/HEVC, H.264, VC1, MPEG4, MPEG2, VP9, VP8, VP6, AVS (250 Mbps-ig), 2D/3D BD ISO, BDMV mappa – alkalmazástól függ.
  • Támogatott audiókodek: alkalmazástól függ, de valamennyi létező SD és HD hangsávformátum továbbküldése és sztereó lekeverése (PCM, Dolby Digital, DTS, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD MA, DTS:X)
  • Fogyasztás: 7–10 watt között lejátszás közben
  • Fizikai méret: 170×25,4×114 mm
  • Tömeg: 1,1 kg

A Q5 Pro csomag tartalma:

  • Q5 Pro, HDMI-kábel
  • Infra távvezérlő
  • 2 darab AAA elem
  • Külső 12V-os tápegység
  • Magyar nyelvű üzembe helyezési útmutató