2019.12.03.

25 éves a PlayStation

A Sony negyed évszázaddal ezelőtt mutatta be első játékkonzolját.


Huszonöt év hosszú idő, elég hosszú ahhoz, hogy egy játékkonzolból négy generáció is megszülethessen és elterjedhessen szerte a világon. Márpedig éppen huszonöt éve, hogy piacra került a Sony első játékkonzolja, a PlayStation.

 

A mai szemmel már picit megmosolyogtató teljesítményű masina igazi korszakalkotó volt, ráadásul egy olyan márkanév elindítója is, amely ma már az egyik legmeghatározóbb a videojátékos körökben. A Sony elsőként lépett át vele egy bizonyos lélektani határt is: a PlayStation volt az első olyan játékkonzol, amelyből százmilliónál is több példány talált gazdára világszerte.
 


A folytatás még sikeresebb lett, hiszen a 2000-ben megjelent PlayStation 2 még nagyobb számban talált gazdára, ez máig a legtöbb példányban eladott játékkonzol a világon. Aztán ismét eltelt hat év, 2006-ban pedig megérkezett a PlayStation 3. Talán ez kevésbé váltotta meg a világot, mint elődei, de számtalan olyan mára klasszikussá vált videojátéknak adott otthont, amelyek nélkül ma bizonyosan kevesebb felejthetetlen élménnyel rendelkeznénk.

 

Az aktuális generáció, a PlayStation 4 egy picit többet váratott magára, hiszen ez már hét évvel később, 2013-ban került a boltok polcaira. A siker természetesen nem maradt el még annak fényében sem, hogy sokan kezdettől fogva kritizálták az új konzolt annak premierkor már messze nem korszakalkotó hardvere miatt.
 


Néhány héten belül már 2020-at fogunk írni, és ez lesz az az év, amikor elérkezhet az újabb, immár negyedik generációváltás. A PlayStation 5-ről egyelőre csak nagyon keveset tudni, de az eddigi információk alapján bizony minden okunk megvan bizakodni, hogy igenis egy újabb fényes korszak előtt állunk. Érdekesség még, hogy a napokban új képek kerültek fel a világhálóra a korábban csak renderelt képeken mutogatott fejlesztői változatból. Ezek alapján az új masina valóban azt a fura V-alakú designt kapta. A fejlesztők el is árulták miért: a stúdióknál ezekből a masinákból gyakran kisebb tornyokat építenek egymásra, a V-alak pedig segít a hűtésben.