2021.05.10.

Egységben az erő

Rutinos gépépítőknek valószínűleg nem kell részletezni, hogy a rendszer motorja a megfelelően kiválasztott tápegység, ki a saját, ki mások bosszúságán megtanulta, hogy nem érdemes alulbecsülni a gép igényeit. A kínálat óriási, így néhány jó tanács mindenkinek jól jöhet a választáshoz.

A leggyakoribb hiba, hogy az alaplap, processzor és videokártya kiválasztása után elfogy a gépépítésre szánt keret, és tápegységből már csak a lehető legolcsóbb verzióra futja. Régebben ez még komolyabb problémákat is okozhatott, ma már inkább csak arról van szó, hogy a rendszer teljesítményéből nem tudjuk kihozni a benne rejlő maximumot, vagy gyakoribb lefagyások nehezítik az életünket.  Szerencsére már a nevesebb gyártók is igyekeznek lefedni minden árszegmenst, így kisebb költségvetés esetén is szélesebb kínálatból választhatunk. Az ismert márkákra jellemző, hogy többéves garanciát vállalnak termékikre, így meghibásodás esetén is van hova forudlni.

A másik fontos tényező az ár mellett a gép teljesítménye, nem mindegy ugyanis, hogy milyen célokra szeretnénk használni a gépet. Szerényebb rendszerigény esetében már 450 wattos tápegység is elégséges lehet, míg egy csúcskategóriás processzor és videokártya mellé túlhajtás esetén az 1000 watt sem túlzás. Sok gyártó, köztük az ASUS is készített kalkulátort, ami a fenti paraméterek (CPU, GPU, túlhajtás) függvényében segít megbecsülni a konfiguráció energiaigényét.  Az ASUS három különböző sorozatban kínál tápegységet a gépépítők számára, hogy ki-ki a saját ökoszisztémájába legjobban illeszkedő modellt választhasson.

A TUF Gaming szériát hosszabb távú használatra és általános igényekhez tervezték, de a AAA-s játékok sem okoznak problémát. Ezek a tápegységek hadiipari minőségű alkatrészek és fejlett axiál-technológiás ventilátor kettős golyóscsapággyal növelik a termék teljes élettartamát. Ráadásul az áruk is kedvező.

A ROG Strix sorozat megalkotását egyértelműen a gamerek igényei vezérelték: kiváló minőségű alkatrészek, nagy terhelhetőség, komoly hűtés és csendes működés jellemzi őket. A legújabb processzorok és grafikus kártyák üzemeltetésével is könnyedén megbírkóznak, anélkül, hogy teljesítmény vagy minőség terén kompromisszumokat kellene kötni. Bónusz, hogy fehér színben is elérhetők azok számára, akik egyedibb rendszerben gondolkoznak.

A ROG Thor sorozat a csúcsok csúcsa a gyártó kínálatában azok számára, akik a maximumnál nem érik be kevesebbel. Külsőleg az Aura Sync RGB világítás és az integrált OLED kijelző egyedi testreszabási és felügyeleti lehetőségeket tesz lehetővé. A burkolat alatt a kiváló minőségű kondenzátorok, a lapátformájú ventilátor és a nagy hűtőbordák lehetővé teszik a Thor tápegységek számára, hogy hihetetlen teljesítményt nyújtsanak, miközben működésük végig halk marad.