2021.06.04.

Fantomként dolgozik az ASRock AMD Radeon RX 6900 XT

A három ventilátor csak akkor pörög fel, ha a videokártya elér egy bizonyos hőfokot.
 

Az ASRock a többi hardvergyártóthoz hasonlóan igyekszik minél jobban kielégíteni a vásárlói igényeket, ám ez a szinte a teljes számítástechnikai iparágat sújtó globális chiphiány miatt nehezen megy. Szerencsére a gyártó így is tudja szállítani a nem csak bivalyerős, de mellé igen mutatós videokártyáját az AMD berkeiből.

 

Nem másról van szó, mint az ASRock AMD Radeon RX 6900 XT Phantom Gaming D 16G OC-ről, vagyis az ASRock saját tervei által átalakított csúcskártyáról. A tervezők az AMD által írt referencia GPU-órajelet 2250 MHz-ről 2340 MHz-re emelte fel, innen is ered az OC, vagyis OverClocked utótag.
 


Memóriából 16 GB GDDR6 VRAM került a kártyára, amely 256 bites buson kommunikál a GPU-val. Természetesen nem hiányozhat róla a hardveres ray tracing támogatás, illetve az AMD RDNA 2 architektúra sem. A gyártó alaposan áttervezte a kártya hűtését is.

 

A videokártyán három méretes ventilátort találunk, amelyek a külső hidegebb levegőt szívják be, az alattuk húzódó, igen sűrű cellákból épült hűtőbordákra, ahol megtörténik a hőleadás. Ezt egyébként a speciális hőpaszta is segíti. A tervezők a zaj csökkentésére is gondoltak. A három ventilátor (amelyek lapátjai különleges kialakításúak, így javítják a légáramlást) csak akkor kapcsol be, ha a kártya terhelésre egy bizonyos hőfokot elér.
 


De az ASRock Radeon RX 6900 XT nem csak bivalyerős, de még jól is néz ki. A középső ventilátor ugyanis ARGB megvilágítást kapott, amit egyébként hardveresen is ki lehet kapcsolni a kártyán. Emellett találunk egy csatlakozót is, amire további LED-világítást is rá lehet kötni.

 

Az ASRock újdonsága minden igényt kielégít, az AMD összes grafikai fejlesztését támogatja. A hátlapon három darab DisplayPort 1.4 csatlakozó mellett egy HDMI 2.1 portot is találunk. Mindezért azonban elég mélyen zsebbe kell nyúlni, de hát manapság gyakorlatilag minden gyártó minden videokártyájára érvényes ugyanez.