Kategóriák
2021.07.05.

Életmentő okospólón dolgozik a ZTE

A YouCare csatlakozik az 5G-s hálózatokra és azon keresztül továbbítja a viselő egészségügyi adatait egy megadott rendszerre, ahol akár az orvosok is nyomon követhetik.


Egészen egyedi és akár a jövőben komoly szerepet betöltő újdonságot mutatott be a ZTE az MWC keretein belül. Az elsősorban okostelefonjairól ismert kínai gyártó most nem egy újabb telekommunikációs eszközt villantott, hanem egy annál talán sokkal fontosabb, jövőbe mutató terméket. A YouCare ugyanis egy olyan okospóló, amely akár életeket is menthet.

 

A gyártó állítása szerint az egyelőre csak prototípusként működő, de az egészségügyi szervezetek által már most is figyelemmel kísért termék a viselője életét is megmentheti. A póló szövetébe ugyanis különleges polimer szenzorokat szőnek, amelyek kialakítás strapabíró, szóval a ruhadarab tisztítása sem roncsolja őket. Ezek a szenzorok számos testfunkciót monitoroznak a szívritmustól kezdve a légzésen keresztül egészen az izzadtságig.
 


Az adatokat a póló emblémájába varrt 5G-s chip segítségével továbbítja egy megadott okostelefonra, amelyen egy külön szoftver elemzi az eredményeket és szükség esetén a ruha viselőjének életét is megmentheti. A rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy akár az orvosokhoz is közvetlenül eljussanak az adatok, így gyors beavatkozás is lehetséges.

 

Az új terméket egyelőre ne keressük a boltokban, mivel a tesztelési szakasz is csak valamikor jövőre kezdődhet el. Viszont amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, néhány éven belül el is terjedhet a technológia, amely sokak életét mentheti meg.