2018.10.01.

Saját VR-konzolt indít az Oculus

Bemutatkozott az Oculus Quest, amely nem csupán egy egyszerű headset, hiszen a gyártó ígérete szerint a világ első igazi VR-játékkonzoljáról van szó.


 
  • az Oculus bejelentette új VR-headsetét, ami Quest néven kerül a boltok polcaira
  • a készülék egy önálló platformot jelent majd, vagyis nem igényel PC-t a használata
  • ára átszámítva 111 ezer forint körül mozog majd, amivel jóval elérhetőbb lesz, mint csúcskategóriás társai

Megváltozik a virtuális valóság fogalma

Az Oculus tarsolyában volt egy hatalmas meglepetés, amire senki sem számított az évente megrendezett Connect fejlesztői konferencián. A cég ugyanis bejelentette a Quest névre keresztelt VR-headsetet, amely lényegében minden korábbi VR-készülék legjavát gyúrja össze egyetlen termékbe. 

Az eszköz viszont nem csupán egy újabb VR-szemüveg, hiszen - mint ahogyan azt maga Mark Zuckerberg is jellemezte - lényegében "egy hatalmas lépésről" beszélünk, melynek végső célja, hogy egymiliárd embert vonzzon be a virtuális valóságba. John Carmack, az Oculus technológiai vezetője úgy írta körbe a terméket, mint egy önálló játékkonzolt. Emellett kiemelte, hogy a Quest nem próbálja meg leváltani a felsőkategóriás Riftet - mint ahogyan a Nintendo sem próbálja meg átvenni a PC szerepét a vásárló életében.





Egyszerűen használható és elérhető

Egészen pontosan tehát egy olyan platformról van szó, amelyet egyszerű beüzemelni és használni, akárcsak egy PlayStationt vagy egy Xboxot. A tartalmakat maga a platform szolgáltatja, vagyis nem lesz szükség PC-re a használatához. Ez jelentős kiadástól kíméli meg az érdeklődőket, akiket esetleg a költséges PC-építés tarthat vissza a VR-tól.

A Quest célja tehát egy gyors és egyszerű élmény megteremtése lesz. Előreláthatólag 400 dollárba fog kerülni, ami átszámítva csupán körülbelül 111 ezer forintnak felel meg. Ennél persze hazánkban egy kevéssel magasabb összegre kell számítani, viszont cserébe nem kell bajlódnunk televízió vagy monitor, valamint alapkonzol vásárlásával. A Quest elvileg jövő tavasszal kerül a boltokba.