2023.01.09.

Project Leonardo néven készít kontrollert a Sony

Az újdonság kifejezetten a fogyatékkal élőket célozza, nagyfokú testreszabhatóság jellemzi.
 

Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak az olyan gamer kiegészítők, amelyek kifejezetten a fogyatékkal élőket célozzák. Egyre több gyártó tervez számukra is kényelmesen használható eszközöket. Így tesz most a Sony is, amely a CES-en mutatta be a Project Leonardót.

 

A DualSense kontroller újragondolt változatáról van szó, amely két méretes tárcsából és hozzájuk egy-egy analóg karból áll. A tárcsákon kör alakban kapnak helyet a klasszikus kontrollerbillentyűk, az összes, amely a DualSense-en is megtalálható. Ezeket ki is lehet cserélni, ahogy az analóg karok fogantyúját is.
 


A mérnökök nagy hangsúlyt fektetnek a szoftveres támogatásra is, így minden egyes billentyű külön programozható. Emellett a csatlakozók segítségével akár más eszközökkel is össze lehet párosítani, így létrehozva az egyedi igényeknek megfelelő beviteli eszközt.

 

A Sony részéről ez egyfajta válaszlépés is lehet a Microsoft korábban bemutatott Xbox Adaptive Controllerére, amely hasonló célokat szolgál. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a Project Leonardo mikor és milyen árcédulával landolhat majd a boltokban.