2018.09.19.

Visszatér az első PlayStation

Idén decemberben 20 előre telepített játékkal, az eredeti lekicsinyített másaként tér vissza az első generációs konzol

A Sony még 1994-ben, vagyis közel negyedé évszázada (!) mutatta be első saját videojáték-konzolját, a PlayStationt. Ebben egy 33,7 MHz-en ketyegő R3000A processzor teljesített szolgálatot, a felbontás pedig 256*224-től 640*480-ig terjedt. A konzolból világszerte 100 milliónál is többet adtak el. A következő generáció 2000-ben debütált, a PlayStation 2 pedig nem csak megismételte, de le is körözte elődje sikerét a maga 155 milliós eladásával. A PlayStation 3 ehhez képest talán visszaesést jelentett (84 milliós eladás), ám kétségtelen, hogy a maga idején, vagyis 2006-ban olyan technológiai csúcsot képviselt, amelyet sokáig nem tudtak megközelíteni sem a konkurens platformok. És végül 2013-ban elérkeztünk az aktuális generációhoz, a PlayStation 4 eddig 81 millió példányban talált gazdára.
 


A Sony méltóképp szeretné megünnepelni a PlayStation létezésének közelgő jubileumát, ezért bejelentették, hogy az év végén új konzolt dobnak piacra. Nem, egyelőre nem a várva várt PlayStation 5 bejelentéséről van szó, hanem az első generáció leporolásáról. Jön ugyanis a PlayStation Classic. Ez becslések szerint 45%-kal lesz kisebb az eredeti változatnál, vagyis lényegében elfér majd a tenyerünkben. De nem csak ez az újdonság, hiszen a belső is modernizáláson esett át. A tápcsatlakozást ezúttal sima USB-kábelen oldották meg, míg a TV-re természetesen HDMI-n keresztül köthetjük rá.
 


A csomagban kapunk két, az eredetivel teljesen megegyező kinézetű kontrollert is, míg a konzolon található gombok némelyike új feladatot kapott. A reset gombbal a játékot lehet majd megállítani, míg az open gomb a CD-olvasó felnyitása helyett virtuálisan cseréli ki a játékot a meghajtóban. Ha pedig szóba kerültek a játékok, 20 előre telepített klasszikust kapunk, köztük olyan címekkel, mint a Final Fantasy VII, az R4 Ridge Racer Type 4, a Tekken 3, a Wild Arms vagy a Jumping Flash.
 


Arról egyelőre nincs hír, hogy itthon milyen árcédulával kerülhet majd a boltok polcaira, de a Sony 99 dollárra lőtte be az ajánlott fogyasztói árat. A premier pedig stílszerűen december 3-ra esik ? az első PlayStation is ekkor került a boltok polcaira annak idején.