2019.11.29.

A MediaTek jövőre érkező új chipje lenyomta a konkurenciát

Könnyen lehet, hogy 2020-ban elfogy a Qualcomm Snapdragon és az A13 Bionic számítási előnye.


Ha manapság csúcskategóriás okostelefont akarunk venni, amelytől kellő gyorsaságot és számítási kapacitást várunk el, akkor általában két rendszerchip közül választhatunk. Android oldalon a Qualcomm Snapdragon valamelyik legutóbbi SoC-ja lehet a befutó, míg Apple oldalon a saját fejlesztésű A13 Bionic. Jelenleg előbbi 855+ és 865 SoC-ja számít a piacon elérhető legerősebbnek. De ez a jelek szerint 2020-ban megváltozik.

 

Ráadásul nem is a Qualcomm rukkol elő egy továbbfejlesztett rendszerchippel, hanem egy eddig kevésbé erős konkurens, a MediaTek. Az általuk fejlesztett Dimensity 1000 lapka ugyanis az első mérések alapján megdöbbentő magabiztossággal utasította maga mögé a legjobbakat is.
 


Az AnTuTu benchmarkjában ért el a Dimensity 511 ezer pontot, amivel alaposan elverte mind a Snadragon 855+-t (496 ezer pont), mind az A13 Bionicot (456 000 pont). Tesztkörnyezetben tehát remekül teljesít az új rendszerchip, az viszont egyelőre kérdéses, hogy mindez élesben milyen többletet nyújt majd a konkurensekhez képest.

 

Erre leghamarabb is csak 2020 tavaszán kaphatunk választ, ekkorra derülhet ki, hogy melyek lesznek az első okostelefonok, amelyek már a MediaTek Dimensity 1000-re épülnek majd. A 7 nm-es gyártási technológiával készült chipben egyébként  négy Cortex A77 mag található, a grafikus feladatokat pedig egy Mali G77 GPU láthatja el. és természetesen az 5G-támogatás sem hiányzik belőle.