2021.08.09.

A PC-ről is streamelhetünk majd játékot a Steam Deckre

Ráadásul ezzel a módszerrel jelentősen megnövelhető lehet a hordozható konzol üzemideje is.
 

Néhány héttel ezelőtt jelentette be a Valve, hogy a VR után beszállnának a hordozható játékkonzolok piacára is. Újdonságuk a tervek szerint ez év végén debütáló Steam Deck, amely első ránézésre a Nintendo Switch közvetlen riválisa lehet, csak épp a Steamen elérhető játékokkal. Az eszköz a bejelentés után ezernyi kérdést vetett fel, a készítők pedig igyekeznek ezekre apránként mind válaszolni.

 

Az egyik sokakat érdeklő kérdés a Steam Deck erejét firtatta, egy másik az üzemidőt, míg egy harmadik a tárhely végességét. Ezek persze mind összefüggnek valahogy. A Steam Deck az ígéretek szerint 2-8 órányi játékidőt tesz lehetővé egy töltéssel annak függvényében, hogy mennyire számításigényes játékot futtatunk rajta. Példának a Portal 2-t hozták fel, amely nagyjából 5-6 órányi játékidőt kínálhat 30 fps teljesítmény mellett. Itt jött a képbe a konzol ereje is, mivel a 30 fps manapság már elég karcsúnak minősül. Ugyanakkor a tervezők elárulták, hogy ez kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a konzol minél tovább bírja szuflával.
 


A tárhely mérete is sokaknál aggodalomra adott okot. Ez érthető, mivel a Steam Deck legolcsóbb verziója mindössze 64 GB belső tárhelyet kínál, ami a manapság készülő, gyakran 100 GB feletti tárhelyet igénylő játékok világában a karcsúnál is egy árnyalattal karcsúbb. Persze a tárhely memóriakártyával bővíthető, illetve a drágább modellek már akár 512 GB belső tárhelyet is kínálnak.

 

De a fejlesztők azt is elárulták, hogy lesz lehetőségünk a PC-ről streamelni a játékainkat a konzolra. Ez két szempontból is igen hatékony megoldás lehet. Egyfelől az ígéretek szerint így a konzol üzemideje is sokkal nagyobb lehet, mintha közvetlenül rajta futtatnánk a játékokat. Másfelől így a belső tárhely szűkössége miatt sem kell aggódni. Egyes találgatások szerint a jövőben nagy szerepet kaphat a streamelés a konzol életében, nem tartják kizártnak azt sem, hogy később kifejezetten erre a célra külön modellt is bemutathatnak majd.