Kategóriák
2019.11.27.

AMD-s VGA-val is működni fognak a jövő G-Sync monitorjai

Hamarosan lényegtelenné válik monitorvásárláskor, hogy milyen videokártyát használunk.


Főleg a kompetitív multiplayer videojátékok szerelmeseinek lehet különösen fontos, hogy mind PC-jük, mind a hozzá tartozó monitor a lehető leggyorsabb legyen. Ugyanakkor nem elég az, ha a gép ki tud magából sajtolni akár 120 vagy 144 képkockát is másodpercenként, azt ugyanis a monitornak is meg kell tudnia jeleníteni. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a framerate ingadozó, a monitorok fix képfrissítése pedig nem tudja ezt követni.

 

Erre találta ki az AMD a Freesync, az Nvidia pedig a G-Sync technológiákat. Ezeket a monitorokba építik be, így azok állandó szinkronba kerülnek a videokártyával. Vagyis mindig pontosan annyi képkockát jelenítenek meg egy másodpercen belül, amennyit a videokártya éppen kiprésel magából. Természetesen csak a monitor felső határáig bezárólag. És miért fontos ez? Mert így mindig tűéles képet kapunk anélkül, hogy csíkozódástól vagy a kép szétesésétől kellene tartanunk.
 


A dolog egyetlen komoly buktatója viszont a két cég rivalizálása. Ugyanis a Free Sync csak az AMD, míg a G-Sync csak az Nvidia videokártyákkal működik, vagyis monitorvásárláskor oda kell figyelni arra is, hogy a PC-ben milyen VGA teljesít szolgálatot. Arról nem is beszélve, hogy monitort jóval ritkábban cserélnek a felhasználók, mint videokártyát, és egy esetleges brandváltás ezesetben komoly plusz költségeket is jelenthet.
 


Erre adhat választ a jövőben az Nvidia. Kiderült ugyanis, hogy a jövőben megjelenő G-Sync képes monitorok már nem csak GeForce videokártyákkal fognak együttműködni, hanem az AMD Radeon kártyáival is. Sőt, akár a konzolokkal is működni fognak. Mindez a HDMI-VRR és az Adaptive Sync támogatások kiszélesítésének köszönhető, utóbbi HDMI-n és DisplayPorton keresztül is elérhető lesz.

 

Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy mindez egyelőre csak a jövő zenéje. A jelenleg megvásárolható monitorokra nem érvényes, vagyis érdemes lehet megvárni az új technológiát már támogató termékek megjelenését, mielőtt az ember monitorvásárlásra adja a fejét.