2023.06.11.

Az Apple is beszáll a VR-AR buliba

És teszi ezt az abszolút rá jellemző módon a méregdrága Apple Vision Próval.
 

Ha VR, akkor Occulus, vagyis ma már Meta, esetleg HTC vagy persze Sony. És még néhány más versenyző. Hozzájuk csatlakozik idén az Apple is és teszi ezt tipikusan a rá jellemző stílusban. A saját évente megrendezett eseményén leplezték le az Apple Vision Prót, amely tudásban valóban lepipálhatja a riválisokat, de cserébe egy autó árát elkérik majd érte.

 

Az Apple Vision Pro valójában nem is egyszerű VR-headset, sokkal inkább AR-headset, vagyis kiterjesztett valósággal operál. Ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag átlátunk a szemüvegen, az pedig képet vetít elénk a valósághoz igazítva, valamint érzékelők segítségével irányítani is lehet ezeket a kivetüléseket. Az eszköz 4K-s micro-OLED kijelzőket kap, a külvilágot pedig IR kamerák és más érzékelők segítségével térképezi fel. Sőt, bizonyos kamerák azt a célt szolgálják, hogy a headset külső részén megjelenjen az arcunk a többiek számára.
 


A visionOS névre keresztelt dedikált operációs rendszer a szem elé vetíti az alkalmazásokat, ikonokat és egyéb tartalmakat. Ezeket szemmel, kézzel vagy Siri közbenjárásával hanggal lehet vezérelni. Mindezt az Apple saját fejlesztésű M2 és R1 chipjei vezérlik. Ezek kezelik a LiDAR scanner és TrueDepth kamerarendszereket is, amelyek tökéletes képet adnak a külvilágról a felhasználó számára.

 

Ahogy azt az Apple-től megszokhattuk, nem kapkodta el a saját fejlesztését, hiszen minimum hat éve dolgozik már rajta. És azt is megszokhattuk tőlük, hogy mernek nagyot álmodni, illetve mernek érte rengeteg pénzt elkérni a felhasználóktól. Nem lesz ez másképp ebben az esetben sem. Az Apple Vision Pro nagyjából 3500 dolláros áron kerülhet forgalomba valamikor jövő év elején.