2022.05.27.

Bemutatkozott a Zotac VR GO 4.0, de jó-e ez nekünk?

Hardver terén nem villant semmi igazán kiemelkedőt, de cserébe várhatóan pokolian drága lesz.
 

A Zotac évekkel ezelőtt vágott bele egy új szegmens meghódításába, ez pedig a hordozható számítógépek építése. Itt szó szerint asztali PC-k mobilizálására kell gondolni, méghozzá hátizsákos formában. A cél pedig a VR-élmény fokozása, ezért született meg a Zotac VR GO, amelynek immár negyedik generációját mutatták be.

 

Tény, hogy a video és képek alapján igazán pofás hátizsákról van szó, ami még RGB-világítást is kínál. Ugyanakkor mindaz, ami odabent lapul, már nem tűnik annyira izgalmasnak. Bár a cél a VR-játék, amihez még mindig elég erős hardver kell, a Zotac mérnökei ezúttal inkább a kötelező minimumot célozták meg.
 


A PC egy Intel Core i7-11800H processzor köré épül, amelyet alapból 16 GB DDR4 memóriával támogatnak meg, de ezt a magunk szakállára tovább bővíthetjük. A grafikus feladatok elvégzését egy Nvidia RTX A4500 célhardver végzi, ami szintén 16 GB GDDR6 memóriával rendelkezik. Ehhez jár egy alapból 512 GB-os M.2-es SSD, amit szintén nagyobbra cserélhetünk.

 

A háti PC két akkumulátorral is rendelkezik, hogy játék közben is megállás nélkül lehessen cserélni őket. Ám a gyártó állítása szerint így is legfeljebb 50 percnyi játékidőt érhetünk el, ami nem túl acélos. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Zotac pontosan mennyit kér majd el az újdonságért és az mikor jelenhet meg. De kiindulva a korábbi generációkból, milliós tételről beszélhetünk, ami egy ilyen eszközért nem biztos, hogy mindenkit azonnali vásárlásra fog ösztönözni.