2022.01.27.

Dátumot kapott a Steam Deck

A Valve hordozható játékkonzolja valóban tartani tudja a februárra kitűzött premiert.
 

A Valve tavaly jelentette be, hogy ők is beszállnak a videojáték-konzolok piacára, ám nem a két nagy konzollal, a PlayStation 5-tel vagy az Xbox Series X/S-sel akarnak versengeni, sokkal inkább a Nintendo Switch-csel. A Steam Deck ugyanis egy hordozható konzol lesz, amely azonban a Steam teljes játéktárát futtatni tudja majd.

 

A konzolból három változatot készítenek, amelyek leginkább a belső tárhely méretében és sebességében térnek el egymástól. A legkisebb és egyben legolcsóbb változat csak 64 GB belső tárhelyet kap, ami játékok tárolására igen korlátozottan elegendő. A középső testvér már 256 GB-ot kínál, míg a legdrágább variáns 512 GB-ot. Mindhárom esetben microSDXC kártyával lehet tovább bővíteni a tárhelyet.
 


A Valve kezdettől fogva azt a célt tűzte ki maga elő, hogy legkésőbb ez év elején elkezdhessék az első előrendelők számára a kiszállításokat. Bár voltak szkeptikus hangok, hogy a globális chiphiány és logisztikai, disztribúciós akadozások miatt jó eséllyel a Steam Deck is késni fog, a Valve többször is hangsúlyozta, hogy nem kell ettől tartani.

 

Mostanra az is kiderült, hogy valóban tudják tartani magukat a tervekhez. A Valve ugyanis bejelentette, hogy a leggyorsabb előrendelők számára február 28-án megkezdik a kiszállításokat. Azt nem tudni, hogy ez hány embert és hány konzolt jelent. Ahogy azt sem, hogy a többi vásárlónak mennyit kell még várnia a saját példányára.