2022.03.17.

Dot Pad: kijelző készül a látássérültek számára

Az eszköz képes a Braille-írás mellett képek megjelenítésére is úgy, hogy azt a látássérültek is érzékelni tudják.
 

Manapság egyre több olyan eszköz készül, amely valamilyen fogyatékossággal élő emberek számára teszi lehetővé különböző tartalmak fogyasztását. Jó példa erre a Dot nevű cég újdonsága, a Dot Pad, amely képeket és szövegeket tud úgy megjeleníteni, hogy azt a vakok és látássérültek is érzékelni tudják.

 

Az eszköz két ?kijelzőből? áll, de mindkettő ugyanazon az elven működik. Az eszközre beérkező adatokat apró golyókból álló táblán jeleníti meg úgy, hogy elektromágnesességgel bizonyos golyókat egy picit kiemel a táblából. A két képernyő összesen 2400 ilyen apró golyót tartalmaz.
 


A nagyobbik felületen jeleníthetünk meg vele különböző ábrákat, grafikonokat, de akár szövegeket és számokat is. A kiemelkedő golyókat a felhasználók tapintással tudják érzékelni. Az alsó, csík formájú felületen pedig ugyanilyen elven a hagyományos Braille-írás jelenik meg. A Dot Pad így olyan információkat is át tud adni a felhasználónak, amire más formában nincs lehetőség.

 

A Dot Padet gyártó Dot egyébként nem most jelentkezik először a vakokat és látássérülteket célzó eszközzel. Nekik köszönhettük a hasonló elven működő karórát is.