Kategóriák
2019.11.13.

Hatalmas monitorok az Acertől és az LG-től

Az Acer Predator CG437K és az LG 43UN700 is 43 hüvelykes monstrum ennek megfelelő árazással.


Lassan elfelejthetjük, hogy nem a méret a lényeg. Legalábbis akkor, ha monitorokról beszélünk, ugyanis ezek lassan kezdik utolérni a TV-ket is. Az elmúlt években a 20-30 hüvelyk közti monitorok terjedtek el a legjobban, de ma már egyre kevésbé ritka és szokatlan, ha 32 hüvelykes monitorral találja szemben magát a felhasználó. Ám a 43 hüvelyk még így is hatalmasnak számít.

 

Ami tehát TV-ben már-már az alsó határt jelenti, oda lép be lassan a monitorok ága. Most két ilyen monstrumról számolhatunk be, amelyek az Acer és az LG tervezőműhelyéből kerültek elő. Mindkét kijelző hatalmas, mindent tud, amit elvárnánk tőlük, de ennek megfelelően az árazásuk sem hétköznapi.
 


Az Acer Predator CG437K 3840*2160 pixeles felbontással rendelkezik, VA panellel szerelték fel. A kijelző alapjáraton 120 Hz-es képfrissítést kínál, amely ugyanakkor 144 Hz-ig húzható szükség szerint. Egy ilyen készülékből nem hiányozhat a HDR-támogatás sem. Mivel játékosoknak szánják elsősorban, megkapta az AMD Free-sync és az Nvidia G-sync technológiáját is. Csatlakozóból sincs hiány: HDMI-ből három, DisplayPortból kettő, míg USB-C portból egy kapott helyet. A képernyő továbbá egy fényérzékelővel is fel van szerelve, így elméletileg arra is képes, hogy a külső fényviszonyokhoz igazítsa a saját fényerejét, ahogy azt a telefonok is teszik. Mindezért viszont tényleg nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis az Acer Predator CG437K nem kevesebb, mint 500 000 forint körüli áron kínálja magát.
 


Hozzá képest az LG 43UN700 egészen olcsónak számít, hiszen ?csak? 195 000 forint körüli áron kínálják. Ez is 3840*2160 pixeles felbontással rendelkezik, de IPS panellel szerelték. Képfrissítés terén be kell érnünk a standard 60 Hz-zel, de legalább az IPS panel miatt a betekintési szög minden irányban 178 fokos, a fényerő pedig magasabb. A készülékből a manapság divatos hívószónak számító AMD Free-sync technológia is kimaradt, de legalább HDR10-támogatás van. Az LG nem fukarkodott a csatlakozókkal: HDMI 1.4-ből és 2.0-ból is kettő-kettő kapott helyett, mellettük egy DisplayPort 1.2, egy 3,5mm-es jack kimenet, egy USB-C és két USB 3.0 port is található. Érdekesség, hogy a monitorhoz egy távirányító is jár, amellyel a hangerőt (két beépített 10 W-os hangszóró van), a fényerőt, valamint az OSD-t tudjuk vezérelni.