2022.11.25.

Jön az első haptikus kesztyű?

Évek óta folyik a HaptX Gloves fejlesztése, amely új szintre emelheti a virtuális valóságot.
 

X1-es haptikus booth ruha? Egyelőre még várnunk kell, hogy a virtuális valóság és az ehhez köthető eszközök olyan szintre lépjenek mint a Ready Player One-ban voltak. Viszont apró lépéseket már tettünk ez ügyben. Az egyik ilyen a HaptX Glove G1, amely új szintre emelheti a VR-élményt.

 

A kesztyű fejlesztése évek óta folyik, de a cég eddig nem készített olyan verziót, amely ténylegesen piacképes eszköz lehetne. A G1 viszont már ilyennek ígérkezik. A kesztyű egy hátra vehető szerkezet segítségével sűrített levegőt használ. A belsejében rengeteg apró zseb van, amelyeket annak függvényében fúj fel a rendszer, hogy milyen jelet kap. Így szimulálják a tárgyak érintésének érzetét.
 


A G1-ből több méret is elérhető lesz és egy feltöltéssel nagyjából háromórányi használatot enged. A gyártó elsősorban ipari és üzleti felhasználásra szánja, a tervek között robotkarok távoli működtetése is szerepel. Emellett a szórakoztatóipari felhasználástól sem zárkóznak el, hiszen Unity és Unreal Engine motorokhoz is készül fejlesztői környezet.

 

Ezzel együtt a HaptX Glove G1 valószínűleg még nem kerül be minden háztartásba, ugyanis nem csak az elsődleges felhasználási területe üzleti, de az árazása is. Egy szett nagyjából 5500 dollárba kerül, ezért a hátra vehető szerkezetet és egy pár méretre készült kesztyűt kapunk. De elérhető lesz több pár kesztyűt tartalmazó csomag is 18 000 dollárért.