2021.05.17.

Komolyan kell majd venni a PlayStation VR 2-t

A Sony új generációs VR-headsetje már kemény konkurenciát jelenthet a piac két legnagyobb szereplőjének.
 

Az Oculus és a HTC mellett a Sony volt a harmadik legnagyobb szereplő a VR-piacon. Ám míg az előző kettő az elmúlt években folyamatosan dobta piacra az újabb és újabb eszközeit, addig a Sony nem fejlesztette tovább a PlayStation VR-t. Ami ráadásul már megjelenésekor is jelentős lemaradásban volt a riválisokhoz képest, de cserébe az árazása is sokkal barátibb volt, illetve a használatához elég volt egy PS4 is, nem kellett brutális áron PC-t fejleszteni hozzá.

 

A Sony néhány hete jelentette be, hogy a PlayStation 5-höz már készül a PlayStation VR 2, amelyről azonban eddig nem sok pontos technikai paramétert közöltek. Viszont az eddig kiszivárgott információk nagyon is bíztatók. Az egyik ilyen fontos részlet a headset felbontása, amely 4K-s kijelzőt sejtet. Ha hinni lehet a híreknek, akkor összességében 4000*2040 pixelt, vagyis szemenként 2000*2040 pixelt kapunk majd. Összehasonlításként: a most igen népszerű Oculus Quest 2 ?csak? 1832*1920 pixeles felbontással bír.
 


A headsetben már külső és belső szenzorok is lesznek, így anélkül is pontosan és könnyedén lehet majd használni, hogy különálló szenzorokat helyeznénk el a szobában. Szintén nagyon fontos újítás lehet a tekintetkövető funkció, amely lehetővé teszi, hogy a játékok mindig a grafikának azt a részét dolgozzák ki a legjobban, amire éppen nézünk. Ez erőforrásmenedzsment szempontjából is hasznos lehet.

 

A headsetben apró rezgőmotorok kapnak helyet, amelyek a DualSense kontrollerhez hasonló módon adják vissza a játékban minket ért hatásokat. A PlayStation 5-ben rejlő erő és az SSD révén pedig a tartalmak tényleg pillanatok alatt jelenhetnek meg körülöttünk a virtuális térben. A headset a hírek szerint vezetékkel kapcsolódik majd a konzolhoz, ami azért nem a legjobb hír használhatóság szempontjából, de azért nem tragikus.