2023.02.24.

Megérkezett a PlayStation VR 2, de nem hibátlan

Rengeteg játékkal rajtolt el a Sony új VR-headsete, de a kontrollerrel akadnak gondok.
 

A Sony megpróbálja utolérni a VR-piac két nagyágyúját, a Meta (egykori Oculus) és a HTC párosát. Ezt a célt szolgálja a minap boltokba került PlayStation VR 2 headset. Ez technológiailag már abszolút pariban van a nagyokkal, ráadásul egész sok játékkal együtt érkezett meg.

 

A headset OLED paneleket kapott, ezek együttes felbontása 2000*2040 pixel. Ezt használati módtól függően 90 vagy 120 Hz-en képes frissíteni. A rendszer nem csak külső kamerákkal rendelkezik, amelyek a környezetünket és az abban elfoglalt helyünket mérik fel, de az arcot és a szemet is szenzorok figyelik. A csomag részét képezi az egy pár Sense kontroller is, amely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a DualSense kontrollerek.
 


A gond csak az, hogy a premier után elözönlötte a fórumokat a panaszáradat a felhasználóktól. Rengetegen tapasztalták ugyanis, hogy az egyik, egészen konkrétan a jobb oldali Sense kontroller hibásan működik. A beszámolók szerint a gombnyomásokat nem mindig regisztrálja a rendszer. Szerencsére valószínűleg csak szoftveres problémáról van szó, amit könnyű lesz majd orvosolni, de egyelőre ez nem történt meg. A Sony mindenesetre tud a jelenségről, a felhasználók pedig különböző megkerülő megoldásokat javasolnak: lekapcsolni a DualSense-t, újra csatlakoztatni a kontrollereket, esetleg visszaállítani a gyári beállításokat. De ezek nem mindenkinél segítenek.

 

A PlayStation VR 2 sikere egyrészt azon múlik, hogy mennyi és milyen tartalom készül rá, egyelőre erre nem lehet panasz. Már a premier napján rengeteg régebbi és vadonatúj játék jelent meg rá. A másik sarkalatos pont az árazása. E téren már nincs ok túl nagy örömre, hiszen a csomag jelenleg 250 ezer forintról indul, ami konkrétan több mint a PlayStation 5 ára.