2022.05.11.

Megszűnik a FIFA sorozat

Az EA Sports idén még elkészíti a FIFA 23-at, de jövőre új címen folytatódik a focis franchise.
 

1994 óta, vagyis közel harminc éve fut az EA Sports kiadó focis sorozata, amely az évtizedek során többször is névváltoztatáson esett át. Ám ezek általában apró módosítások voltak. Először FIFA International Soccer néven jelent meg, majd ebből lett a FIFA 95 és hasonlók. Ezt követték a FIFA Football 2000 után a teljes évszámos címek, a FIFA 06 óta pedig az egyszerűsített formula.

 

Utóbbi fut a mai napig, a soron következő epizód a FIFA 23 lesz idén ősszel. Csakhogy ezzel a széria ebben a formában végleg el is búcsúzik a rajongóktól. Az EA Sports ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy nem újítják meg az idei világbajnokság után lejáró licencszerződést a FIFA-val.
 


Ennek hátterében az áll, hogy a FIFA a tavalyi tárgyalások során több, mint kétszer annyi licencdíjat kért a további közös folytatásért, amit a kiadó nem volt hajlandó kifizetni. Emellett arról is lehetett hallani, hogy a durván megemelt licencdíjért ráadásul még kevesebb szolgáltatást és privilégiumot kapott volna az EA Sports, mivel a FIFA nem adott volna nekik exkluzív jogokat, hogy másoktól is pénzt kérhessen alkalom adtán.

 

Így a FIFA 23 után ezzel a névvel megszűnik a sorozat, de persze ez nem jelenti azt, hogy több epizód nem készül. Csak épp 2023-tól már EA Sports FC címen érkezik az új játék, amely az ígéretek szerint tartalomban nem lesz karcsúbb az eddigi részeknél, mivel több száz partnerrel állapodtak már meg a közös folytatásról.