2021.11.18.

Mi volt ez a kavarás a GTA: The Trilogy körül?

A játék PC-s változatát rögtön a megjelenés után visszahívták és csak napokkal később vált elérhetővé újra.
 

A Rockstar Games ahelyett (vagy amellett), hogy a GTA VI-on dolgozna, inkább újra elővette a sorozat leghíresebb klasszikus részeit, és egy csomagban némileg felújítva újra kiadta őket. Ezt elsősorban inkább az újabb konzolgenerációk indokolták, de persze a játék PC-re is elérhetővé vált. Csak épp volt körülötte egy kis kavarás.

 

A GTA: The Trilogy ? The Definitive Edition PC-s változata ugyanis amint megjelent, szinte azonnal elérhetetlenné is vált. A fejlesztők lelőtték az elindításához elengedhetetlen Rockstar Launchert, de hivatalos indoklásra sokáig nem került sor. Napokon keresztül nem lehetett tudni, hogy mi történt és mikor kaphatják meg a rajongók a játékukat, amit sokan elő is rendeltek addigra.
 


Végül néhány nappal ezelőtt vált újra elérhetővé a játék, és ekkor már a Rockstar Games is előállt egy hivatalos indoklással a történtekről. Közleményükből kiderült, hogy a PC-s változatból bizonyos fájlokat el kellett távolítani, mert azok nem publikálásra szánt dolgokat is tartalmaztak. Kis utánajárással hamar kiderítették a rajongók, hogy miről lehetett szó. A játékban található zenék egy részére már lejárt a licencszerződés, ezeket ugyan letiltották, de a fájlok között ott maradtak. Emellett bizonyos fájlokban fejlesztői megjegyzések is maradtak, amelyek nem tartoznak a felhasználókra. Végül, de nem utolsósorban, egyes források szerint a GTA: San Andreas hírhedt minijátéka, a Hot Coffee is érintett a dologban.

 

A GTA: The Trilogy ? The Definitive Edition tehát már elérhető PC-re is, ám a beszámolók szerint rendkívül rossz állapotban van. Grafikai hibák, hiányzó effektek és instabil teljesítmény jellemzi. Egyes források szerint a gyenge minőség hátterében az is állhat, hogy a felújítás egy részét mesterséges intelligenciára bízták.