2019.01.10.

Miért jó, ha okos az otthonom?

Az egykor az Elgato berkeiben megszületett Eve számos olyan megoldást kínál, amelyre talán először nem is gondolnánk, ám kicsit jobban megismerve őket, el sem tudjuk képzelni, miért nem használtunk ilyet eddig.

Okosotthon. Egy olyan fogalom, amely néhány évvel ezelőtt még legfeljebb a sci-fi írók képzeletében létezett, ám mára egyre inkább beférkőzik a hétköznapjainkba. Úgy általában az eszközeink okosítása is egyre jellemzőbb tendencia. Míg korábban csak telefonjaink váltak okossá, mára már óráink, karkötőink, de már televízióink is magukon hordozzák e jelzőt. És akkor az otthonunk számos más részéről még nem is beszéltünk. De most beszélünk róluk, ugyanis az Eve egyre több eszköze és terméke csatlakozik az Apple HomeKit családjához. Ezek közül szemezgetünk.
 


Kezdjük a sort a hőmérséklettel, hisz ez is olyasmi, amivel minden nap foglalkozunk, de talán észre sem vesszük. Az Eve Degree egyszerre méri az adott helyiség hőmérsékletét és páratartalmát, amelyeket így folyamatosan nyomon követhetünk. Az eszköz emellett statisztikát is vezet ezekről az adatokról, így megfigyelhetjük, hogy azok miként változtak az előző napokban. Ráadásul az Apple HomeKit részeként Siri is a rendelkezésünkre áll, hogy egyetlen kérdéssel megtudhassuk, hol mennyi a hőmérséklet az otthonunkban. Szenzorként is alkalmazhatjuk, a rendszer pedig a jelzései alapján vezérli a ventilátorokat vagy a párásító berendezést. Az Eve Degree megjelenése letisztult és elegáns, kialakítása és vízálló kivitelezése révén pedig praktikusan elhelyezhető szinte bárhol.
 


Ide kapcsolódik az Eve Thermo is, amely intelligens módon szabályozza otthonunk hőmérsékletét, miközben energiát is megspórol. A Thermo segítségével akár a napi rutinunkhoz is igazíthatjuk az egyes helyiségek fűtését, illetve akár távolról is bekapcsolhatjuk azt. A rendszer emellett arra is képes, hogy az üres lakásban automatikusan csökkentse a fűtést. A beépített, de csak érintésre megjelenő LED-kijelző pedig pontos képet ad a helyiség aktuális kondícióiról. Ha összekapcsoljuk az Eve ablak-ajtó rendszerével, azt is elérhetjük, hogy valamely nyílászáró kinyitásakor a rendszer automatikusan levegye a fűtést.
 


Odafigyelnél otthonod levegőjének minőségére? Semmi gond, ezt a célt szolgálja az Eve Room, amely folyamatosan ellenőrzi azt. Mivel a levegő mindig tele van illékony szerves vegyületekkel, amelyek alkalmanként az egészségre is károsak lehetnek, hasznos tudni, hogy mikor jött el a szellőztetés ideje. Az Eve Room azonnal figyelmeztet minket, ha a levegő minősége egy bizonyos szint alá zuhant. Az eszköz szintén monitorozza a páratartalmat is, illetve statisztikákat vezet a változásokról. Így annak is gyorsan utána járhatunk, hogy mikor változott meg a levegő minősége, ebből pedig ki lehet következtetni, hogy mi volt a kiváltó ok. Az eszköz ráadásul egyetlen töltéssel bő hat napig üzemel gond nélkül, utána viszont egy hagyományos USB-töltővel feltölthető.
 


A levegő minőségének ellenőrzéséhez szorosan kapcsolódik az Eve Smoke is, amely egy intelligens füstérzékelő-rendszer. A Hager szakembereivel közösen kifejlesztett eszköz azonnal az okostelefonunkra küldi az információkat és az esetleges figyelmeztetéseket, hogy mihamarabb értesüljünk róluk a világ bármely pontján. Az Eve Smoke két eltérő működési elvű szenzorral (egy füst- és egy hőérzékelő) is fel van szerelve, így a pislákoló tűztől a felcsapó lángokig képes érzékelni a változásokat. Ezeket az érzékelőket külön is vezérelhetjük, hogy a szükség esetén ? például a konyhában főzés alatt ? ne kapjunk téves riasztást. A rendszer ráadásul meghatározott időközönként ellenőrzi is saját magát, és azonnal figyelmeztet, ha valami meghibásodott, cserére szorul.
 


Fontos az energiatakarékosság? Itt az Eve Energy! Az intelligens konnektort a világ bármely pontjáról vezérelhetjük, így bizonyos eszközeinket is ki-bekapcsolhatjuk távolról. Természetesen a Siri segítségével mindez hangvezérléssel is működik. A beprogramozható automatika pedig akkor kapcsolja fel nekünk a világítást, a párásítót, a ventilátorokat vagy bármi mást, amikor mi szeretnénk. A rendszer folyamatosan monitorozza az áramfogyasztást is, így mi is nyomon követhetjük azt.

 

Ne feledkezzünk meg a világításról sem, hiszen az Eve Light Strip egy intelligens LED-szalag, amelynek világítását távolról is vezérelhetjük. Okostelefonunk segítségével beállíthatjuk a világítás színét és erejét, valamint természetesen Siri révén a hangvezérlés sem marad ki. A LED-szalag könnyen elhelyezhető a lakás gyakorlatilag bármely pontján, így remek hangulatvilágítás alakítható ki segítségével.
 


És végül lépjünk ki az otthonunkból a kertbe! Az Eve Aqua ide is elkísér minket, és helyettünk is odafigyel az pázsit öntözőrendszerére. A szokásos funkciók természetesen itt is elérhetőek, így automatizálhatjuk az öntözést, menetrendet állíthatunk be hozzá, miközben nem kell túllocsolástól sem tartanunk. A rendszer emellett a kert vízfogyasztását is kiszámolja nekünk.

 

És ez csak a kezdet. Ezen eszközök jelentősen megkönnyítik a hétköznapokat, számos olyan feladatot elvégeznek helyettünk, amelyek korábban észrevétlenül vették el az időnk egy részét. A jövőben rengeteg új távlat nyílik majd a további intelligens otthoni eszközök előtt, hogy még kényelmesebbé, még gondtalanabbá váljon az otthoni pihenés.