2021.07.21.

Steam Deck néven jön a Valve saját hordozható konzolja

Az eszköz a Steam játékait fogja futtatni, decemberben jelenhet meg.
 

A Valve amellett, hogy a világ legnagyobb kliensét működteti a PC-s játékosok számára, igyekszik más piacokon is megvetni a lábát. Készítettek már saját VR-headsetet is, most pedig a hordozható játékkonzolok piacára terveznek belépni, ahol jelenleg a Nintendo Switch az egyeduralkodó és iránymutató.

 

A Valve újdonsága a Steam Deck, amely ennek megfelelően megjelenésében hasonlít is a Switchre. Középen egy 7 hüvelykes, 1280*800 pixel felbontású érintőképernyő kerül, ennek két oldalán pedig a kezelőszervek kapnak helyet. Van két analógkar, D-pad és a szokásos négy akciógomb sem hiányzik. A mutatóujjak alatt ott pihen a két analóg kar és elsütő billentyű is. Ami újdonság, az az analóg karok alatti ki picit touchpad, illetve a konzol alján található négy programozható billentyű.
 


Hardver tekintetében az AMD szállítja a főbb komponenseket. Így a készülék egy egyedileg átalakított Zen 2 SoC-re és egy RDNA 2 GPU-ra épül. Mellé 16 GB LPDDR5 memória társul. Összesen három változatot terveznek piacra dobni, ezek viszont csak a fedélzeti tárhely méretében különböznek majd. A legolcsóbb verzió csak 64 GB-os eMMC tárolót kap, a középső viszont már 256 GB-os NVMe SSD-t. A legdrágább változatba pedig 512 GB-os NVMe SSD kerül.

 

A Valve tervei szerint az újdongás valamikor idén decemberben debütálhat. Alkalmas lesz arra is, hogy monitorra vagy TV-re kötve gamer PC-ként funkcionáljon, így külső kontroller vagy más perifériák is ráköthetők lesznek. A legolcsóbb változat 419 euróba, a középső 549 euróba, a legdrágább pedig 679 euróba fog kerülni. Mindegyik tárhelye bővíthető lesz microSDXC kártyával.