2021.08.11.

THEA500 Mini – újabb klasszikus számítógép tér vissza

A Commodore 64 pár évvel ezelőtti feltámasztása után idén az Amiga 500-on a sor.
 

A ?80-as években a Commodore 64 jelentette a számítástechnika egyik csúcsát, rengetegen ezen tanultak meg játszani és programozni is. A Retro Games csapata néhány évvel ezelőtt ezt már feltámasztotta egy lekicsinyített játékkonzol formájában, most pedig a korszak egy másik klasszikusával teszik meg ugyanezt.

 

A THEA500 Mini valójában az Amiga 500 miniatürizált változatát takarja. A névválasztás azért ilyen, mert az eredeti masina nevének jogai nincsenek a készítők birtokában, így azt természetesen nem használhatják fel. Minden más tekintetben viszont üvölt a kütyüről a nosztalgia.
 


A THEA500 Mini-re 25 korabeli játékklasszikust telepítenek előre. Olyanokat, mint a Breed 3D, az Another World, a Battle Chess, a Pinball Dreams, a Simon the Sorcerer, a Speedball 2: Brutal Deluxe vagy a Worms: The Director?s Cut. A gép HDMI-n keresztül csatlakozik a TV-hez, amire 720p-s felbontású képet közvetít.

 

Csatlakoztathatunk rá USB-n keresztül billentyűzetet, mivel a dobozban csak az Amiga kétgombos korabeli egerét és egy kontrollert adnak. A gép egyébként megkapja az Amiga 500 Plus felturbózott rendszerchipjét is. Mindezért 130 eurót kell majd fizetni, a premierre 2022 elején kerülhet sor.