2019.01.30.

Ultrahanggal kísérletezik a Microsoft

Az új duplakijelzős eszközeibe építheti be az érdekes technológiát, amely révén a készülékek azonnal megváltoztathatják a kijelzők funkcióját.

Már korábban is lehetett arról hallani, hogy a Microsoft egészen újszerű technológiákkal kísérletezik az egyelőre még hivatalosan be sem jelentett duplakijelzős eszközeiben. Az egyik ilyen a két kijelző funkciójának és viselkedésének meghatározásában segédkezhet, méghozzá ultrahang segítségével.

 

Az Andromeda kódnéven futó projekt egy olyan összecsukható eszközt takarhat, amely mindkét oldalán rendelkezik egy-egy képernyővel. Ám ebben az esetben felmerül a probléma, hogy használat közben az eszköz honnan tudja, hogy mi éppen melyik képernyőt szeretnénk használni, és főleg mire. A Microsoft elképzelése szerint erre az ultrahang adhatja meg a választ. Az eszköz egyik képernyőjébe ugyanis ultrahang kibocsátókat telepítenének, míg a másikba ultrahang érzékelőket.
 


Utóbbiba számítási egységek is kerülnének, amelyek a szenzorokból kapott információk alapján határoznák meg a készülék képernyői által bezárt szöget. Ezt követően pedig már hozzá lehet rendelni, hogy milyen szögben milyen funkcióba kapcsolja a képernyőket a készülék.

 

Ha a rendszer működőképesnek bizonyul, akkor a jövőben a felhasználók is testre szabhatják. Megadható lesz, hogy mely alkalmazások induljanak el, ha mondjuk kinyitjuk a készülék belső képernyőjét. Ha pedig telefon méretűvé összecsukjuk, automatikusan bezárulhatnak az érintett alkalmazások.
 


Természetesen mindez nem csak hardveres, de szoftveres oldalon is rengeteg kihívást elé állítja a szakembereket. Ha hinni lehet a híreknek, akkor a Microsoft gőzerővel dolgozik az Andromeda OS névre keresztelt operációs rendszeren, amely a Windows 10 moduláris változata lehet.